20 septembrie 2009

Hana Yori Dango

Publicat de Tsume la 10:10

Titlu:Hana Yori Dango
Manga-ka:Youko Kamio
Volume:37 volume (Complet scanlat)
Gen: comedy, romance, shoujo, school life, slice of life

Poveste:Tot cea ce Makino Tsukushi si-a dorit a fost o viata normala de liceu, dar se pare ca parintii ei au alte planuri, cu toate ca erau saraci, ei decid sa o trimita pe Tsukushi la Eitoku Academy, o scoala la care invata numai copii de bani gata, si in general copii marilor imperii financiare din Japonia.Si asta pentru ca Tsukushi sa isi gaseasca un iubit, care sa ii scoata din starea lor de saracie.Vazand ca nu are ce-i face, Tsukushi se comformeaza deciziei parintilor si spera sa treaca neobservata in cei patru ani de liceu.Dar Eitoku Academy era renumita pentru cei patru baieti din grupul F4 sau Flower 4, care erau cei mai bogati elevi din intreaga scoala, acestia faceau ce le taia capul prin scoala, terorizau elevii si ii batjocoreau, daca acestia ii deranjau in vreaun fel, obligandui sa paraseasca Eitoku ... pana si profesorilor le era frica de ei.

Intr-o zi, Tsukushi si singura ei prietena de la Eitoku, coborau scarile de pe hol, cand deodata prietena ei, se impiedica pe scari, si in cadere il loveste pe liderul F4, Doumyouji Tsukasa, acesta incepe sa o batjocoreasca, insa Tsukushi intervine incercand sa o salveze, spunandui lui Tsukasa, ca nu ii este frica de ei, si ca sunt doar niste ''copii de bani gata''.Adoua zi, la scoala se trezeste cu un cartonas rosu, care inseamna o declaratie de razboi din partea grupul F4.Si cu totii stiau ce inseamna asta... insa cea ce nu stiu F4 despre Tsukushi, este ca ea are o ambitie iesita din comun si este obisnuita cu greul, asaca le declara si ea razboi.Tsukushi ajunge sa fie batjocorita, batuta, nu numai de F4 ci si de colegii ei de la Eitoku, insa cu timpul ajunge sa se apropie din ce in ce mai mult de F4, incepe sa se indragosteasca de Rui, un membru F4, insa ironia sortii face ca Tsukasa, liderul lor, sa se indragosteasca si el de ea.Cum o sa iasa Tsukushi din acest triunghi amoros... si pe cine il va alege... ei bine, ramane de vazut.

Hana Yori Dango este unul dintre cele mai cunoscute si laudate manga-uri shoujo, e titlu de referinta, si e recomandat de aproape toti fanii manga shoujo.Storilyne-ul acestui manga e foarte complex, tocmai pentru ca apar o gramada de triunghiuri amoroase, insa nu triunghiurile amoroase sunt cea ce fac manga-ul atat de laudat, ci personajele si complexitatea lor.In jurul lui Tsukushi se aduna patru persoane, cu personalitati atat de diferite, si cu povesti la fel de diferite.Protagonista acestui shoujo manga... e foarte diferita de stereotipul des intalnit in acest gen.Tsukushi nu e nici pe departe o naiva plangacioasa.Determinarea, curajul, si spiritul ei de lupta, sunt admirabile.Youko Kamio ne conduce intr-o lume, a unei cenusarese moderne, comparatia intre societatea inalta de la Eitoku, si starea sociala a lui Tsukushi este mereu evindetiata in manga.

Personajele sunt toate despicate pana la cel mai mic detaliu, nici unul din membrii F4 nu este lasat pe din afara, chiar daca se insista mai mult pe Tsukasa... pana si personajele secundare lasa o amprenta importanta in manga.Partea de romance, asa cum am evidentiat mai sus e presarata cu triunghiuri amoroase.Pe langa Tsukasa si Rui, Tsukushi are parte de multi alti pretendenti, intr-un fel, Tsukushi e ca un magnet pentru probleme.Se baga de multe ori in situatii nasoale, si sfarseste prin a fi salvata de Tsukasa.Comedia joaca un rol important, si recunosc ca e de buna calitate, am ras la o gramada de faze.Pentru ca in final, fiecare personaj, oricat de matur si cu picioarele pe pamnt poate sa fie, are si o latura comica.Personajul meu preferat este Soujirou, cel mai playboy dintre toti membrii F4 *laughs*, cu toate ca nu pare, da de multe ori dovada de maturita, si povestea lui cu Sara, ma emotionat profund, e povestea unei promisiuni rupte.

Ca sa il citez pe Soujirou ''It was a once time in a life opportunity''.Mi-a placut extrem de mult capitolul cand apare Sara, si atunci cand a ajutato pe Yuuki sa se razbune pe fostul ei prieten.Sunt personaje, cum ar fi Sakurako, Amon sau chiar Shigeru, care la inceput au un rol de ''bad guys'' si ajung sa faca nervi cititorului, insa veti vedea ca pe parcursul manga-ului veti ajunge sa le adorati.Eu am fost uimita de prestatia lui Sakurako, atunci cand ia spus verde in fata lui Umi, sa nu se mai atinga de Tsukasa, si sa nu ii mai faca probleme lui Tsukushi.Cu toate ca, la inceput tipa e dea dreptul dezgustatoare.Un lucru care e destul de deranjat, si care se pare ca nici acest manga nu scapa, sunt cliseele, si nu ma refer la da'lea pe care le intalnesti la personaje, ma refer la acele clisee care te duc la exasperare... I mean, apar pe parcurs tzanshpe mii de tipi, care se indragostesc de Tsukushi, si apoi ii pun piedici in relatia ei cu Tsukasa.Si poate cateodata povestea era putin lalaita, apoi nu stiu ce credeti voi, insa mi-a venit sa il spanzur pe Rui, cand Tsukushi s-a dus la New York dupa Tsukasa, si el apare si face pe marele sentimental, si atunci din toate momentele ii spune lui Tsukushi ca e indragostit de ea.

Grafica:Aici se cam complica lucrurile... multi catalogheaza partea grafica ca fiind slaba, cel putin in primele volume.Si nu neg, chiar e jalnica in primele volume, carliontii lui Tsukasa sunt ciudati xD.Dar pe parcurs grafica se imbunatateste considerabil, de multe ori ma gandeam, cum dracu' de citesc asa ceva... insa pe la jumatatea manga-ului veti fi placut surprinsi.Personajele au ochi mari, sticlosi, incarcati chiar.Fetele sunt rotunde, si de multe ori personajele nu arata prea bine din profil.Insa se pune accent pe moda, F4 sunt imbracati destul de trendy.Si Tsukushi are niste haine chiar foarte dragute.Uniformele de la Eitoku sunt pe model de carouri, cumva ma asteptam la ceva mai deosebit, din moment ce well... era o scoala pentru bogatasi.Dar acum facand o comparatie cu uniformele din Ouran, care e deasemenea o scoala de bogatasi, sunt un lux.

De multe ori, cand personajele au o privire melancolica, veti observa ca au genele foarte lungi.Atat personajele masculine cat si cele feminine.Apoi Kamio-sempai insista mult pe modelele arhitecturale.Din moment ce avem deaface cu vila lui Tsukasa, sau a celorlalti membri F4.Membrii F4 sunt considerati bishies, si chiar sunt, dar asta doar de la jumatatea manga-ului, cei mai hot mi se par Rui si Soujirou, insa Tsukasa are momente in care arata cuceritor.Pana si Tsukushi, e frumoasa.Copertile sunt multe si diversificate, si imi place ca sunt desenate original, si sunt colorate.Nu prea sunt fan art-uri, adica sunt, dar sunt de dimensiuni mici.Elemente de decor insa veti avea la greu, ele consta deobicei in flori, si alte modele de acest gen.

Impresii generale:Hana Yori Dango isi merita din plin laudele, sincer... foarte putine manga-uri citite de mine, se ridica la calitatea povestii din HYD, nu am mai vazut pana acum niste personaje cu o evolutie atat de notabila.Povestea e atat de diversificata, si vine cu niste reveniri si rasturnari de situatie incredibile.In jurului lui Tsukushi si Tsukasa sunt atat de multe piedici, de la colegii lor, pana la mama lui Tsukasa.Insa merita... fiecare capitol, pagina cu pagina, acest manga e pur si simplu addictive.Citeam 1o capitole intr-o zi, cand eu vroiam doar sa citesc 5 de exemplu.Hana Yori Dango e deasemenea cel mai bun exemplu pentru expresia ''Nu judeca un manga dupa coperta'' [stiu ca e cartea xD] si ma refer ca multi renunta la manga dupa ce sunt speriati de grafica.Tot ce va pot spune este, nu lasati asta sa va stea in cale!povestea si personajele compenseaza totul.

In linii mari, ador tot cea ce tine de Hana Yori Dango, e o capodopera a genului shoujo,comedia, romantismul si chiar si melodrama, merg atat de bine impreuna in acest manga.Finalul e discutabil, chiar si din punctul meu de vedere, insa ma bucur ca eforturile lui Tsukushi si Tsukasa nu au fost in zadar, si au ramas impreuna.Poate ca manga-ka-ul a vrut sa ne puna imaginatia la incercare.Chiar daca are unele lacune, am trecut cu vederea, pentru ca are niste puncte tari in poveste care ridica manga-ul la nivel de ''must read''.

Nota:10/10 isi merita scorul, si laudele.

0 comentarii:

:) :( ;) :D ;;) >:D< :-/ :x :"> :P :-* =(( :-O X( :> B-) :-S #:-S >:) :t(( :)) :| /:) =)) :-B =; :-c :)] ~X( :-h :-t I-) L-) :-& :-$ [-( :O) <:-P (:| =P~ :-? #-o =D> :-SS @-) :^o :-w :-< <):) :o3 :-? %-( :@) ~:> @};- %%- **== (~~) ~O) *-:) >-) :-L [-O< $-) :-" b-( :)>- [-X \:D/ >:/ ;)) :-@ ^:)^ :-j (*) o-> o=> o-+ (%)
/wahaha /hihi /omg /no /dignose /sweat /shock /floor /hmm /XD /blur /blush /nobigdeal /please /bye

Trimiteți un comentariu